Sunday, February 21, 2010

resepi kek batik

hello guys!

lame gile saya x update blog, almaklum la diri ini begitu bz, mcm2 hal.

ok, just nk kongsi 1 resepi yg menjadi kegemaran si dia. sampaikan mak dia pun suka. he.. bende ni yg buat saya senyum memanjang sampai ke telinga. sign*dh dpt tmbt hati bakal mak mertua* haha.. perasan sudah..


kek batik ni mmg sedap, confirm! tiada lg sangsi. klu u all buat ikt peraturan yg saya tetapkan ni, bukan je cube sekali nk lg, boleh dikatekan 1 loyang 2 x cukup tuk sorang tau. dlm mase sehari je dh blh abis * family saya punye keje la tu*. maybe kek batik ni de antara u all dh tau, xpe.. yg dh tau tu blh abaikan je post ni. tp sape2 yg x penah lg cube, better try this at home.



bahan2:


1. buter cup (skrg harge dia dh rm4, mhl kn)

2. satu tin susu pekat ( beli je la jenama paling murah, gold coin pun ok)
3. 1 paket milo (yg 6 ringgit lebih punye tau)

4. 1 paket biskut marie ( warna putih, jgn beli yg coklat)

ha.. 4 jenis je bhn nk kne beli. punye la simple. he.. k, sekarang kite tgk cara2 membuat:

1. mula2 masukkan semua butter cup 2 dlm periuk.. cairkan lah. klu rase xnk bnyk sgt minyak, tgglkn suku pun xpe. make sure api kecik.

2.bile dh cair, masukkan susu pekat dan gaul sebati.

3. ok, agak2 bau dh naik, masukkan 1 paket milo td. gaul2, gaul, gaul, dan gaul samapilah warna dia hitam pekat, ala2 warna milo bile kne air la, tp de likat2 sikit sbb dh campur ngn butter td kn.

4. last sekali, pecah2kan biskut marie, 1 keping yg bulat tu bahagi 4. then masukkan dlm periuk. mase ni klu nk matikan api pun dh boleh sbb takut hangus plk sebatian td. then, gaul2 lg sampai sebati. siap...!!

so how? sng kn resepi ni. hehe.. rasenye bdk drjah satu pun blh buat. pas dh siap tu korang masukkan la dlm loyang. himpit2 kn dia sampai jd lawa. pndai2 korang la. then sejukkn sekejap. agak2 dh ok suhu dia baru lah boleh masukkan dlm peti ais. nk mkn mcm tu je pun xpe, tp x bes la lembik2 kn.


precaution: ada orang suka campur dgn telur, tp pd i better x pyh letak sbb nnt jd lembik sgt sampai rase geli nk mkn n x berape thn lame.. he..


ok, SELAMAT MENCUBA :)

sory xde pic kek batik 2, len kli i letak, mesti korang terliur. da..

3 comments:

ChaRlotte eStelle.. said...

wah!!begitu conyra kaler blog..skit oi mte mmndng..
haha..
asl x jd my follower..hik

aKu PeRlU mEnUliS said...

saya budak bru belajar, klu salah tolong tunjukkn. haha.. nk update lg blog ni, tp x reti2.. haish..
anyway, try la wt resepi ni. dap tau. hik2..

k!s@H Dun!a said...

Mmg sedap kek ni...
n tahniah... (^__^)